Este un tort foarte gustos, cu fructe, racoritor si bine venit intr-o zi torida de vara.
Ingrediente:
Blat:
2 oua
125 g zahar
coaja de lamaie
50 g de faina
50 g amidon
1 lingurita praf de copt
1 lingura cu varf de fulgi de cocos
suc natural de portocale pentru insiropat blatul
Ouale se bat cu doua linguri de apa fierbinte, zaharul si coaja de lamaie, pana se fac cremoase. Se cern faina impreuna cu amidonul si apoi se adauga peste crema de oua. Se adauga fulgii de cocos si se omogenizeaza. Compozitia obtinuta se toarna in forma de tort (24 sau 26 cm) si se coace la 180 grade Celsius pentru aprox 30 minute. Dupa ce este scos din forma se lasa la racit pe un gratar. Blatul este foarte fraged si trebuie taiat in 2 parti cu mare atentie, cu un cutit zimtat.
Crema de ciocolata:
250 g ciocolata alba (eu am pus 200 g alba si 50 g cu lapte si a iesit usor colorat, cum se vede in sectiune)
300 ml smantana pentru frisca sau frisca lichida
100 g merisoare deshidratate (reteta originala este cu alune de padure macinate grosier)
2 foi gelatina
Foile de gelatina se hidrateaza in apa rece pentru 10 minute. Ciocolata impreuna cu jumatate din cantitatea de frisca se pun pe foc mic, amestecand pana la topirea ciocolatei. Se da la o parte si se adauga gelatina hidratata. Cand compozitia s-a racit complet se adauga cei 150 ml de smantana batuta sub forma de frisca. Se adauga merisoarele si se amesteca usor pentru a se distribui uniform.
Pe un platou se aseaza prima jumatate a blatului, se pune in jurul lui un inel pentru tort. Se insiropeza blatul cu suc natural de portocale, se pune apoi crema de ciocolata. Se acopera cu cea de a doua jumatate de blat, care se insiropeaza si ea cu suc de portocale. Se da la frigider pana la prepararea celei de a doua creme.
Crema de limette:
350g iaurt gras
80g zahar pudra
coaja si sucul de la o limette (lamaie verde)
150ml smantana pentru frisca
10g gelatina
6 biscuiti cu ciocolata (eu am folosit biscuiti Poieni cu merisoare, ca sa respect tema tortului)
Se amesteca iaurtul cu zaharul, coaja si sucul de la limette. Gelatina se hidrateaza 10 minute in 100 ml apa. Se pune apoi in baie marina si se amesteca pana se dizolva particulele de galatina (atentie, o temperatura mai mare de 60 de grade distruge gelatina). Se ia din iaurtul rece cate o lingura si se adauga gelatinei calde. Se inglobeaza tot iaurtul si se pune in frigider pentru 20 minute. Intre timp se rup biscuitii bucatele potrivite, se elimina firimiturile si se bat cei 150 ml smantana pana se face frisca (daca smanatana nu este dulce se adauga o lingura de zahar pudra). Se scoate crema de iaurt se inglobeaza biscuitii si frisca si se adauga peste blatul al doilea. Se da din nou la frigider pentru 2-3 ore pana ce crema de iaurt se intareste bine.
Jeleu de portocale:
220 ml suc natural de portocale (nu folositi sucuri ambalate, ci suc proaspat stors din portocale, gustul este incomparabil)
2 linguri de zahar pudra
3 foi de gelatina
Se incalzeste sucul de portocale si se adauga zaharul, amestecand pana la topire. Gelatina se hidrateaza in prealabil 10 minute. Se adauga peste sucul cald de portocale si se amesteca pana se topeste gelatina. Cand se raceste si prinde o usoara consistenta se toarna penste tort, care se da din nou la frigider pana ce jeleul se incheaga.
Se orneaza dupa plac cu felii de limette (daca va place gustul usor amarui al limettei).
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu